Paštika z šunkovaru
Domácí paštika v šunkovaru
Máte rádi domácí produkty? Zdráháte se nakupovat v obchodních řetězcích, kde je mnohdy kvalita potravin nejistá? A co teprve domácí paštika, která patří mezi domácí lahůdky již od pradávna. Výhoda domácí paštiky je její dlouhá skladovatelnost, vynikající chuť a jistota kvality. Tentokrát si zkusíme vyrobit paštiku v šunkovaru.
Na přípravu budete potřebovat:
- 700 g drůbežích jater
- 10 plátků šunky prosciutto
- 70 g másla
- 50 ml portského vína
- 50 ml olivového oleje
- 1 menší cibule
- 1 lžička sušeného česneku
- větvička čerstvého rozmarýnu
- 1 lžička Vámi oblíbených bylinek /petržel, majoránka atd.../
- pepř
Očištěná játra osolte, opepřete a orestujte na oleji. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli s jemně nasekanými lístky rozmarýnu a dochuťte česnekem nebo jednou lžičkou sušeného česneku. Přidejte víno, malou chvíli povařte, poté přidejte změklé máslo a rozmixujte do hladka.
V případě, že chcete paštiku absolutně jemnou, tak ještě propasírujte směs přes sítko. Dno a stěny šunkovaru vyložte plátky prosciutta tak, aby se na dně překrývaly. Šunkovar naplňte játrovou směsí, nahoře přeložte přesahující plátky šunky tak, aby byla směs zcela zakrytá. Přiklopte víko.
Ve vodní lázni vařte při teplotě 85 °C po dobu 30 - 40 minut. Teplotu hlídejte pomocí zavařovacího teploměru. Stlačenou a uvařenou paštiku nechejte do druhého dne odpočinout a vychladit. Teprve pak bude krásně soudržná.
Výroba domácí paštiky je díky šunkovaru velmi snadná, poměrně rychlá a výsledek Vás i Vaše hosty mile překvapí.
Není nutné dodržet přesně tento recept. Receptů je na internetu mnoho a každému lahodí jiné chutě.