Recept na domácí šunku v šunkovaru

Základní a jednoduchý recept na domácí vepřovou šunku

Recept na domácí vepřovou šunku

I když někteří tvrdí, že domácí výroba šunky je složitá, opak je pravdou. Je to velice jednoduché, máte vlastní produkt a znáte jeho složení, narozdíl od některých kupovaných produktů. Co budeme tedy potřebovat.

  • 1 kg vepřové kýty
  • 10 -12 gramů pragandy /řeznická rychlosůl/ - můžete i méně, ale množství doplňte kuchyňskou solí
  • 10 -12 gramů obyčejné kuchyňské soli
  • 2 dcl vody
  • lžíci medu
  • obyčejný zavařovací teploměr

Nezapoměňte si také přečíst recept č.2 na šunku z jednoho kusu masa.

Maso odblaníme a nakrájíme na kostky asi 1 - 1,5 cm /velké kostky se špatně spojují/. Hrstku masa si pomeleme nebo naškrábeme nožem. Je to vynikající na tvorbu pojiva. Kostky masa i pomleté maso dáme do mísy. Přisypeme oba druhy soli. Pragandu před použitím vždy protřepejte.

Můžeme jemně zamíchat. Přidáme med a zamícháme. Nyní přijde na nejdůležitější fázi výroby šunky a tou je důkladné hnětení. Na hnětení doporučujeme igelitové rukavice, protože i ten sebemenší oděrek by při kontaktu se solí byl nepříjemný.

Hnětení a míchání šunky provádějte velmi pečlivě. Snažte se maso neustále jakoby masírovat a mačkat. Maso začne postupně vylučovat bílkovinu. Postupně a po troškách přidávajte vodu. Neustále míchejte a sledujte, jak se okolo kousků masa začíná tvořit taková silně lepící hmota. Je důžité vydržet a míchat alespoň 30 minut. Na míchání můžete použít i domácího robota, ale rukama promícháte maso daleko lépe. Pokud máte hmotu důkladně promíchanou, dejte ji do ledničky na 24 hod. odpočinout. V polovině tohoto času můžete ještě jednou promíchat. Stačí 15 minut.

Nyní si nádobu vyložíme potravinářským mikrotenovým sáčkem. Postupně plníme masovou směsí a snažíme se vytlačit vzduch. Jakmile jsme dali maso do formy a uzavřeli zbývajícím igelitem, přiložíme víko, které silně přitlačíme .

Doporučujeme před vařením nechat tlakem přitlačené maso alespoň 2 hodiny odpočinout.

→ Pozor: Pokud maso není stlačeno enormní silou, šunka se rozpadá ←

Do hrnce s vodou, kterou jsme si předehřáli na cca 77 stupňů vložíme šunkovar. Při této teplotě udržujeme cca 90 minut. Poté dáme šunkovar do ledové vody. Nechte šunku opravdu na 100% vychladit. Brzké otevírání šunkovaru se nevyplácí. Až je šunka absolutně vychlazená, můžeme ji vyklopit z formy a začít krájet.

Otázky a odpovědi:

Proč polovinu rychlosoli nahradit obyčejnou kuchyňskou solí?

Čím méně pragandy, tím lépe. Do šunky se dává pro barvu a chuť. A těch 10-12 gramů opravdu stačí.

Můžu použít místo pragandy obyčejnou sůl?

Ano můžete. Jen je třeba nechat maso déle proležet. I tak počítejte s jinou chutí a barvou.

Proč med?

Přidáním medu dosáhnete toho, že má šunka lepší chuť a vůni.

Proč to dlouhé míchání?

Bez kvalitního a min. 30 minutového míchání se vytvoří málo pojiva a šunka by se Vám rozpadala.

Proč nevařit šunku ve vodě, která vře? Bylo by to rychlejší

Pokud překročíte teplotu vaření přes 80 stupňů, výsledek nebude chutnat jako šunka, ale jako kus vařeného masa.

Co když nepoužiji pragandu, ale jen kuchyňskou sůl?

Šunka sice bude o něco zdravější, ale nebude mít dobrou chuť a bude šedá. Pragandy je opravdu málo oproti běžně dostupným produktům na našich pultech.

Používají rychlosůl i oficiální výrobci uzenin?

Ano. A věřte, že jí nešetří, tak jako my v našem receptu.

V šunkovaru lze připravit také paštiku.

Někdo by mohl říct, že je to domácí šunka podle Havlíčka, ale věřte, že receptů je plný internet.

Dobrou chuť.

  • Šunkovar Mandolína malý na 0,8 až 1,3 kg masa

    Nejprodávanější šunkovar - šunkovar Mandolína

    1080 Kč s DPH

    Objednací kód: mandolina
    Dostupnost: Není skladem

  • Šunkovar Mozart - malý na 0,6 až 0,8 kg masa

    rozměry uvnitř: průměr 14 cm, výška 6,5 cm

    Skladem

    1010 Kč s DPH

    Objednací kód: mozart
    Dostupnost: Skladem

  • Praganda 250g

    Nakládací sůl na maso - praganda

    30 Kč s DPH

    Objednací kód: prag250
    Dostupnost: Není skladem

  • Napichovací vstřikovací jehla do masa

    Napichovací jehla na solný nebo bylinný lák

    Skladem

    249 Kč s DPH

    Objednací kód: 777500
    Dostupnost: Skladem

  • Bylinková sůl - 120g

    Bylinková sůl - vhodná na ryby, maso i zeleninu

    Skladem

    49 Kč s DPH

    Objednací kód: JT-BYLINKOVASUL
    Dostupnost: Skladem

  • Kouřová sůl - 120g

    Kouřová sůl ve 120 g balení - unikátní přisolení a přivonění –...

    Skladem

    69 Kč s DPH

    Objednací kód: JT-KOUROVASUL
    Dostupnost: Skladem

  • Grilovaný sýr - 80g

    Kořenící směs na grilovaný sýr v 80 g balení. Koření na grilování,...

    Skladem

    69 Kč s DPH

    Objednací kód: JT-GRILOVANYSYR
    Dostupnost: Skladem

  • Medvědí sůl - 90g

    Medvědí sůl - sůl s medvědím česnekem a bylinkami

    Skladem

    49 Kč s DPH

    Objednací kód: JT-MEDVEDISUL
    Dostupnost: Skladem

Nabízíme:

Výhody našeho eshopu s šunkovary rychlou expedici

šunkovary skladem servis šunkovarů

šunkovary kontakt rychlou komunikaci

záruku vrácení peněz kvalitní šunkovary

Vrácení zboží možnost vrácení zboží

české šunkovary 100% české výrobky

 

V domácí šunce nejsou:

domácí šunka desítky éček

výroba domácí šunky separáty

domácí šunka zvýrazňovače chuti

poctivá domácí šunka různé extrakty

výhody domácí šunky alergeny

Zdravá domácí šunka glutamany

šunka vyrobená doma difosforečnany

a mnoho, mnoho dalšího

 

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info